WERKGROEP KASTELENTOCHT DOORN

Elk jaar weer, op de derde zondag van augustus, verandert er iets in Doorn. Dan komen de tijden van weleer weer tot leven met de Kastelentocht voor klassieke en authentieke Rijtuigen, georganiseerd door Vereniging de Stichtse Aanspanning. Jaarlijks nemen ruim 100 klassieke en fraai gerestaureerde rijtuigen deel aan deze tocht, die langs de kastelen en buitenhuizen rondom Doorn voert. De deelnemers komen uit uit alle streken van het land, maar ook doen regelmatig Belgische en Duitse eigenaren van Rijtuigen mee. De koetsiers en de meerijdende gasten zijn gekleed in kostuums uit de tijd waarin het rijtuig gebouwd werd. Bezoek hier de eigen website van de werkgroep kastelentocht.

WERKGROEP HISTORISCH GERIJ

Aan de hand van gegevens zoals naamplaatjes, as- en wielmerken (veelal symbolen en nummers) worden de historische gegevens van de rijtuigen vastgelegd. Alle gegevens, inclusief een serie foto’s, worden vastgelegd en de eigenaar van het rijtuig krijgt een officieel genummerd certificaat. 12 leden kent de werkgroep Historisch Gerei van de Stichtse Aanspanning.
Sinds haar oprichting op 15 februari 1976 heeft deze enthousiaste groep rijtuigliefhebbers bijna 500 Rijtuigen in Nederland geïnventariseerd en vastgelegd. Het certificaatnummer wordt tevens ergens op het rijtuig aangebracht en alle gegevens worden in een computer opgeslagen. De leden van de werkgroep Historisch Gerei hebben tezamen een onschatbare kennis opgebouwd van historische rijtuigen. Bovendien beschikken ze over een uitgebreide bibliotheek. Zo werkten leden mee aan de productie van de catalogus koetsenveilingen.
Heeft u dus vragen over hoe de oorspronkelijke staat van uw rijtuig moet zijn geweest, zoekt u advies en hulp bij de restauratie van een rijtuig, er is vast één van de leden die u verder kan helpen. Klik hier voor de speciale website van de Werkgroep Historisch Gerei ..